• +45 33 60 75 76
  • info@1stroke.dk
Kurser og inspiration
Danskernes brug af business case og gevinstrealisering – 2014-analysen er færdig

Danskernes brug af business case og gevinstrealisering – 2014-analysen er færdig

For tredje år i træk har 1stroke undersøgt, hvordan danske virksomheder arbejder med business cases og gevinstrealisering

Hvert år bliver der brugt tusindvis af arbejdstimer på at skrive business cases. I nogle offentlige organisationer er det et krav, og i det private vinder brugen af business cases også mere og mere frem. Men får virksomhederne hentet gevinsterne hjem til bundlinjen eller ender det store dokument sine dage i et oplæg til bestyrelsen eller på et glemt drev i kælderen? Det har 1stroke undersøgt gennem de seneste tre år med mere end 500 respondenter fordelt på spørgeskema og dybdeinterviews.

I år har vi fx kunne se en tendens til, at fokus på business cases øges hos topledelsen i det private. Men det i højere grad er it-projektlederen i det offentlige, som må til tasterne”, siger Martin J. Ernst, partner i 1stroke og ekstern lektor på ITU-Universitetet.

Blandt de øvrige tendenser viser undersøgelsen:

  • Flere og flere ’forkerte’ skriver business casen.
  • Man ønsker at blive bedre til at estimere gevinster og omkostninger, frem for at det er noget, som chefen måles på.
  • Det offentlige mener, at de er blevet dårlige til at realisere gevinster beskrevet i business casen.

Sammenligner vi årets resultater med de tidligere år, kan vi se, at der er mange af udfordringerne, som går igen. På nogle punkter udvikler arbejdet med business cases sig, mens det på andre måder nærmest går i stampe”, siger Martin J. Ernst.

Fælles for de tre års undersøgelser er:

  • Arbejdet med gevinstrealisering halter – det skyldes især en dårlig forankring af business casen i organisation.
  • Mange business cases er ikke i tråd med organisationens overordnede strategi.
  • Potentialet for mange business cases er baseret på procesforbedringer. Denne type gevinst har det typisk svært ved at blive realiseret.
  • Staten har indført en rapporteringsmodel til rapportering af business cases og projekternes fremgang. En kompleks model som gør selve forankringen og det daglige arbejdet svært.

Undersøgelsen kan læses her.

Har du spørgsmål om 1strokes ydelser indenfor business cases og gevinstrealisering, er du meget velkommen til at kontakte Martin J. Ernst på 2991 1122 eller mje@1stroke.dk. Hvis du vil vide mere om business case og gevinstrealisering, så besøg vores faglige site: businesscase.dk.

 

bc undersøgelse 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GBEnglish (UK)